Copyright 2024 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe

    Szczegóły oferty...

Podanie...

Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

    Szczegóły oferty... 

Podanie...

 

 Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

    Szczegóły oferty...

Podanie...

 Kursy kwalifikacyjne:

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • SPC.03 - produkcja wyrobów piekarskich (zawód: piekarz)

    Szczegóły oferty...

Podanie...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię informacyjną „Nie marnuj żywności – szkoda planety!”

ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi prowadzi kampani informacyjn nie marnuj ywnoci szkoda planety 1 20221107 2032432644Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię informacyjną „Nie marnuj żywności – szkoda planety!”. Jej celem jest upowszechnianie wśród konsumentów i producentów wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Skala marnowania żywności
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że żywność jest marnowana również w Polsce.
– Rocznie marnujemy około 5 mln ton żywności i – co jest istotne – aż 60 proc. wynika z działalności samych konsumentów – dodał wicepremier.

PROM – Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności
Ten program określił skalę marnowania żywności w Polsce w całym łańcuchu produkcji. To pierwsza tego typu inicjatywa badawcza w Polsce. Projekt finansowany był przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu GOSPOSTRATEG. Realizowany był od 1 września 2018 r. do 31 sierpnia 2021 r. przez Konsorcjum w składzie: Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska – PIB, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.
– Otrzymane wyniki wskazują, że produkcja podstawowa (rolnicza) odpowiada za ok. 15 proc. marnowanej żywności w całym łańcuchu. W takim samym stopniu odpowiada przetwórstwo, ale jednak najwięcej strat pochodzi z gospodarstw domowych – dodał szef resortu rolnictwa.

Czytaj więcej...

Wizyta na cmentarzu

wizyta na cmentarzu 1 20221031 1762870843W piątek 28 października 2022 r. młodzież klasy pierwszej i czwartej technikum udała się na cmentarz parafialny w Kowalu w celu poznania jego historii oraz modlitwy za spoczywających na tymże cmentarzu. Z racji zbliżającej się uroczystości Wszystkich Świętych, młodzież wysłuchała historii na temat kowalskiego cmentarza, którą przedstawił Pan Wicedyrektor Arkadiusz Ciechalski. Następnie została przybliżona młodzieży tematyka dnia pierwszego i drugiego listopada. Trzeba zauważyć, że Uroczystość Wszystkich Świętych to niezwykle familiarna uroczystość, która na cmentarzach gromadzi często całe rodziny zjeżdżające na ten dzień z różnych zakątków Polski i świata.

Czytaj więcej...

Wręczenie aktów awansu zawodowego i odznaczeń

wrczenie aktow awansu zawodowego i odznacze 1 20221027 1999563300Dnia 20 października 2022 r. w budynku Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia aktów nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela mianowanego i dyplomowanego oraz wręczenie odznaczeń państwowych, resortowych i medali KEN. Z naszej szkoły, z rąk Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka oraz Wiceminister Anny Gembickiej akty nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego odebrali: p. Alicja Gołembiewska- Lewandowska, p. Monika Trzebińska i p. Krzysztof Jankowski.

Czytaj więcej...

Uwaga słuchacze II roku KKZ – zawód pszczelarz

technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki bezp pozar 1Informacja dla słuchaczy II roku KKZ – zawód pszczelarz:

Zajęcia zaplanowane w dniach 4 i 5 listopada br. przenosi się na 10 i 11 lutego 2023 r.

Mistrzostwa Polski szkół rolniczych w tenisie stołowym w ZS CKR w Kowalu

mistrzostwa polski szko rolniczych w tenisie stoowym w zs ckr w kowalu 1 20221026 1621523740W dniach 21-23 października 2022 r. w hali sportowej Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu odbyły się Mistrzostwa Polski Nauczycieli i Pracowników Oświaty Szkół Prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Tenisie Stołowym. O puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka walka toczona była w czterech kategoriach: pracownicy Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych MRiRW i dyrektorzy szkół; kobiety; mężczyźni do lat 40 oraz mężczyźni powyżej 40 lat.

Czytaj więcej...

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kurs kwalifikacyjny

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • SPC.03 - produkcja wyrobów piekarskich (zawód: piekarz)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia

Brak wydarzeń