- Szczegóły
-
Utworzono: niedziela, 22 październik 2017
-
Andżelika Kopczyńska
Nasza szkoła zajęła II miejsce w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Nasi uczniowie Maciej Bryliński i Gabriela Pawłowska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej przygotowali: miodownik, ciasteczka owsiane na miodzie, drób otulony miodem oraz żeberka w miodzie z suszonymi owocami.
Czytaj więcej...
- Szczegóły
-
Utworzono: piątek, 20 październik 2017
-
Arkadiusz Ciechalski
Stało się już tradycją, że uczniowie uczniowie klas drugich technikum na zajęciach z przedmiotu wiedza o kulturze udają się do sąsiadującego ze szkołą kościoła pw. św. Urszuli w Kowalu, aby zapoznać się z najciekawszymi obiektami zabytkowymi tam się znajdującymi. Kościół parafialny praktycznie jako jedyny stanowi namacalny dowód bogatej i sięgającej głęboko w czasy średniowiecza historii naszego królewskiego grodu. Uczniowie poznali styl architektoniczny kościoła i dostrzegli zmiany, jakie następowały w ciągu minionych wieków, podziwiali zabytkowe, barokowe ołtarze, obrazy, cały szereg interesujących tablic epitafijnych (począwszy od XVII do XX w.), portal z herbem jednego z możnych fundatorów – rodaka kowalskiego, bpa Piotra Tylickiego, a także obelisk poświęcony urodzonemu w Kowalu królowi Kazimierzowi III Wielkiemu.
Czytaj więcej...